top of page

de pinguïn |

Optenodytes
pin·gu·ïn (de; m; meervoud: pinguïns;
verkleinwoord: pinguïnnetje)

rechtop lopende watervogel van het zuidpoolgebied

De pinguïn spreekt tot onze verbeelding.

Aandoenlijke, vrolijke karakters die de kou trotseren in een groep en regelmatig een glimlach op ons gezicht toveren.

 

De filmindustrie heeft daar een stevig steentje aan bijgedragen met films als Happy Feet, March of the penguins, Mr Poppers Penguins, Pingu en natuurlijk de 4 kameraden uit Madagascar.

 

Het zijn vreemde vogels, ze leven in koud water maar voelen warm aan. Vliegen kunnen ze voor geen meter. Dat staat ze niet in de weg om kilometers af te leggen met hun eigen waggeltje. Ze hebben fenomenale duikkwaliteiten en zwemmen er op los.

 

De pinguïn neemt zijn taak als levenspartner en ouder serieus. Hebben ze eenmaal een lief gevonden, dan committen ze zich voor hun verdere leven aan hem/haar. De broedtijd van ruim 2 maanden staat compleet in het teken van hun toekomstige kind. Het ei wordt continu warm gehouden, daar slaan ze zelfs menig maaltijd voor over. De koningspinguïn is helemaal een topper, het mannetje slaat dan alle maaltijden over en broedt tot er een kuiken is.

 

De pinguïn is over een warm, sociaal en vriendelijk dier, maar ook hij kan boos worden. Aanvallen doen ze niet gauw, een ongeloofelijk dwingende manier van aanstaren en heen en weer roepen is eigenlijk de meest agressieve houding. En dat doen ze met een hele goede reden: het verdedigen van hun kroost tijdens het broeden en in de eerste levensdagen van hun jong.

 

Communicatie is voor mij een verhaal vertellen. De pinguïn geef ik met zijn kwaliteiten graag een hoofdrol bij Stijl3.

Niet gek toch, als je dit leest?

symbolieke waarde:

doelmatig, zelfverzekerd, sociale vaardigheden, leiderschap, astrale projectie, dromen, balans.

bottom of page